Kép és recept eredete: www.nosalty.hu/
Ezt még nem készítettem el, de nagyon megtetszett a recept és jövőre mindenképp kipróbálom.
Hozzávalók 12 főre:
- 35-40 teljes virágban lévő bodzavirág-tányér
- 2 kg kristálycukor
- 4 citrom leve és héja
- 2 ek fehérborecet
- 1-2 csipetnyi szárított élesztő
- 6 liter ásványvíz
- 4 liter vizet felforralunk és abba a nagy edénybe, esetleg tiszta vödörbe töltjük, amiben a bodzapezsgőt készítjük (8-10 literes a legjobb).
- Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik benne.
- Felöntjük a maradék, két liter, hideg vízzel.
- Belereszeljük a citromok héját, a levüket belefacsarjuk. Hozzálöttyintjük a fehérborecetet. Megkeverjük.
- Belerakosgatjuk a tiszta, bogármentes, mosatlan (!) bodzavirágokat és finoman megkeverjük.
- Muszlinruhával letakarjuk és hűvösebb, szellős helyre tesszük.
- Pár nap elteltével ránézünk, és ha nem habos kissé, azt jelenti, nem indult be az erjedési folyamat, kevés szárított élesztőt adunk hozzá.
- Újra letakarjuk és négy napig hagyjuk erjedni.
- Muszlinnal bélelt szűrőn átszűrjük a pezsgőt és sterilizált, vastag falú, csatos üvegekbe töltjük.
- Száraz, hűvös helyen további 8 napig állni hagyjuk.
- Majd jól behűtjük és úgy szolgáljuk fel.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése