2011. június 8., szerda | By: Ica

Bodza pezsgő


Kép és recept eredete:   www.nosalty.hu/

Ezt még nem készítettem el, de nagyon megtetszett a recept és jövőre mindenképp kipróbálom.

Hozzávalók 12 főre:
  • 35-40 teljes virágban lévő bodzavirág-tányér
  • 2 kg kristálycukor
  • 4 citrom leve és héja
  • 2 ek fehérborecet
  • 1-2 csipetnyi szárított élesztő
  • 6 liter ásványvíz
Elkészítés:

    1. 4 liter vizet felforralunk és abba a nagy edénybe, esetleg tiszta vödörbe töltjük, amiben a bodzapezsgőt készítjük (8-10 literes a legjobb).
    2. Hozzáadjuk a cukrot, és addig keverjük, míg teljesen feloldódik benne.
    3. Felöntjük a maradék, két liter, hideg vízzel.
    4. Belereszeljük a citromok héját, a levüket belefacsarjuk. Hozzálöttyintjük a fehérborecetet. Megkeverjük.
    5. Belerakosgatjuk a tiszta, bogármentes, mosatlan (!) bodzavirágokat és finoman megkeverjük.
    6. Muszlinruhával letakarjuk és hűvösebb, szellős helyre tesszük.
    7. Pár nap elteltével ránézünk, és ha nem habos kissé, azt jelenti, nem indult be az erjedési folyamat, kevés szárított élesztőt adunk hozzá.
    8. Újra letakarjuk és négy napig hagyjuk erjedni.
    9. Muszlinnal bélelt szűrőn átszűrjük a pezsgőt és sterilizált, vastag falú, csatos üvegekbe töltjük.
    10. Száraz, hűvös helyen további 8 napig állni hagyjuk.
    11. Majd jól behűtjük és úgy szolgáljuk fel.

    0 megjegyzés:

    Megjegyzés küldése