2011. július 9., szombat | By: Ica

Almás pite

Ennek a tésztának a receptjét is és a már korábban leírt sós rúd receptjét is már kb. 20 éve használom változtatás nélkül. Sajnos már nem tudom honnan származik.


A pitébe való töltelék természetesen szezonálisan változik, én a legtöbbet az almás változatot szoktam készíteni.

Hozzávalók gáztepsi méretű pitéhez:

tésztához:
  • 25 dkg margarin
  • 40 dkg liszt
  • 12 dkg porcukor
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 1-2 ek. tejföl
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • csipet só
  • 1 tojás sárgája a kenéshez
töltelékhez:
  • 1 kg lecsurgatott reszelt alma
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • fahéj
  • 10 dkg őrölt dió ( kihagyható )
  • 1-2 ek. morzsa
A margarint a liszttel elmorzsolom, hozzáadom a többi összetevőt és összegyúrom.
Lehet a hűtőben pihentetni, de azonnal is használható.
Kettéveszem a tésztát, kinyújtom. Az egyiket beleteszem a tepsibe és megszórom egy kis zsemlemorzsával, majd ráterítem a tölteléket és a tészta másik felét. Megkenem tojással és egy villával jó sok helyen megszurkálom. Erre azért van szükség, hogy a keletkező gőzük el tudjanak távozni és még szép is.

A töltelékhez lereszelem az almát, jó kinyomkodom majd megpárolom a cukorral és egy kis fahéjjal.
Én még ebbe is szoktam citromhéjat reszelni, sőt még a citrom levét is bele szoktam nyomni.
Ha túl sok a leve lehet bele tenni egy kis zsemlemorzsát.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése