A pitébe való töltelék természetesen szezonálisan változik, én a legtöbbet az almás változatot szoktam készíteni.
Hozzávalók gáztepsi méretű pitéhez:
tésztához:
- 25 dkg margarin
- 40 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 cs. sütőpor
- 1-2 ek. tejföl
- 1 cs. vaníliás cukor
- csipet só
- 1 tojás sárgája a kenéshez
- 1 kg lecsurgatott reszelt alma
- 10 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- fahéj
- 10 dkg őrölt dió ( kihagyható )
- 1-2 ek. morzsa
Lehet a hűtőben pihentetni, de azonnal is használható.
Kettéveszem a tésztát, kinyújtom. Az egyiket beleteszem a tepsibe és megszórom egy kis zsemlemorzsával, majd ráterítem a tölteléket és a tészta másik felét. Megkenem tojással és egy villával jó sok helyen megszurkálom. Erre azért van szükség, hogy a keletkező gőzük el tudjanak távozni és még szép is.
A töltelékhez lereszelem az almát, jó kinyomkodom majd megpárolom a cukorral és egy kis fahéjjal.
Én még ebbe is szoktam citromhéjat reszelni, sőt még a citrom levét is bele szoktam nyomni.
Ha túl sok a leve lehet bele tenni egy kis zsemlemorzsát.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése