2011. július 9., szombat | By: Ica

Limoncello




Hozzávalók:

500 ml 70%-os alkohol vagy vodka
5 db nagy citrom
250 g cukor 300 g
500 ml víz
4 szem szegfűszeg
egy rúd fahéj

Elkészítése:

A citromokat jó alaposan mossuk meg és öntsük fel annyi forró vízzel, ami ellepi, és hagyjuk benne állni kb. 30 percet. Ezáltal esetleges szennyeződések lejönnek és a héj is könnyebben hámozható. Krumplihámozóval vékonyan meghámozunk, belülről kikapargatjuk a fehér részeket.

A citromok és a lime héját valamint a fehéjat és a szegfűszeget az alkoholba, vagy vodkába tesszük és lezárjuk az edényt.

A lezárt alkoholos alapot 14 napig érleljük. Ha az alkoholos alap kész - a 14. napon -, a cukrot sziruppá főzzük a vízzel, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A szirupot addig forraljuk, míg annyi víz elforr róla, hogy az oldat tömege 450 gramm lesz.
(Ezt úgy mérhetjük meg, hogy főzés közben az oldatot mondjuk egy mérlegre készített kancsóba öntjük időnként. Ha még több 450 g-nál, visszaöntjük a lábasba, ha jó, félretesszük hűlni.)

A teljesen kihűlt szirupot az alkoholos részhez keverjük, majd az így kapott Limoncello-t jól zárható üvegbe szűrjük. Hagyjuk sötét, hűvös helyen további 3-4 hétig állni.

Legjobb félig jegesen fogyasztani.

Így is készíthető:

Rögtön felönthetjük a cukor és víz felforralásából keletkező, lehűlt cukorsziruppal a citromos-alkoholos alapot. Ebben az esetben legalább 4 hétig hagyjuk állni a limoncellot, és nem árt, ha az első héten néha megkeverjük. Ez is finom likőrt eredményez.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése